vrijdag 18 januari 2019

Zuiddag 2015: Jongeren aan zet

Zuiddag? Dat is Work & Time for Change
Op donderdag, 22 oktober 2015 namen de leerlingen van de derde graad van Campus Sint-Willebrord deel aan de Zuiddag.
De Zuiddag is een organisatie voor en door jongeren. Ze stimuleert jongeren wereldwijd om samen te strijden voor een duurzame en rechtvaardige maatschappij. Zuiddag is vooral gekend van de jaarlijkse campagne ‘Work for Change’ waarbij meer dan twaalfduizend Vlaamse en Brusselse scholieren tussen 15 en 20 jaar één dag niet naar school gaan, maar in de kleren van beroepskrachten kruipen. Hun verdiende loon van 40/50 euro staan ze af aan een jongerenproject in het Zuiden. Voor en achter de schermen van Zuiddag krijgen jongeren de kans om competenties te ontwikkelen in functie van een actief engagement, nu en later.
Scholieren van het vierde, vijfde, zesde en zevende middelbaar uit het ASO, TSO, BSO, KSO, BuSO en Deeltijds Onderwijs gaan een dagje werken. Alle bedrijven, organisaties, steden en particulieren kunnen deelnemen door jobs vrij te maken voor deelnemende scholieren. Meer dan 16.000 jongeren zoeken elk jaar een job voor-één-dag.
En de opbrengst? Die gaat naar een sterk jongerenproject in Nicaragua.

Chocolade!
Jong en oud, overal te wereld genieten ervan. Voor jongeren in Nicaragua is chocolade echter meer dan alleen wat lekkers. Vredeseilanden wil Nicaraguaanse jongeren meer, betere en duurzame toekomstmogelijkheden bieden door hen mee het initiatief te laten nemen in de cacaoteelt en -sector. Hun directe doelgroep zijn de jongeren en meisjes, van la Campesina, een 375 leden-tellende cacaocoöperatie die haar hoofdzetel heeft in Matigu’s, Nicaragua.
La Campesina
Wereldwijd, ook in Nicaragua, ontvluchten jongeren het platteland en de landbouw. Maar steeds meer jongeren van La Campesina zien de cacaoteelt en -sector als hét pad naar een duurzaam en leefbaar inkomen. En ze hebben geen ongelijk: de cacaoproductie biedt hen ongezienen mogelijkheden nu de vraag naar cacao wereldwijd stijgt, tegen 2020 maar liefst met 30 procent. Meer info over de Zuiddag vindt u op deze website.Zuiddag

Een heel mooi gebaar dus van onze leerlingen uit de derde graad.
De leerkrachten trokken op pad om de bedrijven te bedanken en hun leerlingen een hart onder de riem te steken. Knap werk van deze geëngageerde jongeren! Foto’s hiervan vindt u hier.
Pieter Vandenhoudt vond zijn droomjob bij ATV. Hij mocht als reporter aan de slag. Een filmpje hiervan vindt u hier

donderdag 22 oktober 2015

onder

 

Home