donderdag 19 mei 2022

Per (on)geluk professor

Woensdag, 29 september kwam Xuan Bich Trinh, gynaecologisch oncoloog en gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen, de leerlingen uit 4 Office, 5 Office-Retail en 7 Business Support toespreken. Hij vertelde ons zijn verhaal.

Hij werd als Vietnamese bootvluchteling in 1979 als peuter uit de zee gered. Zijn boodschap aan onze leerlingen: iedereen kan iets bereiken in het leven, als je de kansen wil zien en grijpen. En ook: een lief gebaar kan grote gevolgen hebben. “Had mijn vader niet die vriend met die boot ontmoet, was dat Antwerps schip niet gepasseerd, hadden we in Zon en Zee nooit die lieve familie uit Aartselaar ontmoet, had die weldoener nooit onze huur betaald, dan had ik hier waarschijnlijk niet als professor Trinh gestaan vandaag. Wat een klein gebaar lijkt, kan levensbeslissend zijn.”
In het UZA in Edegem probeert hij nu het leven te redden van vrouwen die vechten tegen eierstok-, borst-, baarmoeder- en andere gynaecologische kankers. “Ik doe dat met hart en ziel. Daar put ik mijn energie uit. Ik heb in het UZA nog collega’s die als vluchteling uit Irak of een ander land zijn gekomen. Het zijn voorbeelden van return on investment van migratie.”
De leerlingen waren erg onder de indruk van het verhaal van Bich.
Enkele reacties:
“Het verhaal van meneer Bich heeft mij echt geraakt. Het was zo erg om te horen dat hij zo jong zoiets mee moest maken. Ik zie op het nieuws dat er veel mensen sterven of vermist geraken door zo’n gevaarlijke boottocht. Ik zou heel graag aan meneer Bich zeggen dat hij trots moet zijn op zichzelf met wat hij bereikt heeft in zijn leven. Je bent een heel sterke persoon, een doorzetter en talentvol. Je hebt veel meegemaakt maar toch sta je sterk in je schoenen. Ik ben heel trots op je, blijf zo doorgaan.”
“Mijn motivatie kreeg een boost door meneer Bich, door hoe hij zijn verhaal vertelde van waar hij toen kwam en wie hij nu is. Het was zeer inspirerend en het deed ook wat met me. Ik heb zelf ook doelen voor later over wat ik wil worden als het me lukt. Je moet inzet tonen en niet opgeven. Dan heb je mensen in jouw omgeving die zeggen dat het nooit zal lukken. Ik negeer dat want ik weet wat ik doe en wat het beste is voor me. Zijn inspirerend verhaal gaf mij een duwtje in de rug. Het was een prachtig verhaal! Ik hoop meneer Bich nog een keer te mogen ontmoeten.”
“Ik vond het verhaal van meneer Bich geweldig, het heeft mij echt diep geraakt. Ik zal zijn verhaal nooit vergeten.”

Foto’s van deze indrukwekkende getuigenis vindt u hier: https://photos.app.goo.gl/YbY9Q4qVq58r9Mzx8

vrijdag 01 oktober 2021

onder

 

Home