vrijdag 18 januari 2019

Over Europa praten: dat doen we samen

Campus Sint-Willebrord kreeg een uitnodiging van de Minister van Buitenlandse Zaken en Europese Zaken om te komen praten over Europa.
De vice-eersteminister Didier Reynders nodigde jongeren van de derde graad uit om via een interactieve uitwisseling te praten over Europese aangelegenheden en hen ook de gelegenheid te geven om het Egmontpaleis te bezoeken onder begeleiding van professionele gidsen.

Zo’n kans laten wij inderdaad niet liggen dus trokken Mw. Goyvaerts, Mw. Ketteridge en Mw. De Cnodder samen met de leerlingen van 5 Office, piekfijn uitgedost, naar onze hoofdstad.
Stipt om 08.30 u moesten we arriveren op het Egmontpaleis waar we het hele officiêle protocol uitgelegd kregen. Om 09.30 u kwam de minister binnen en konden we luisteren naar zijn uitleg over de oorsprong en bedoeling van een Europese Unie. De nadruk lag op de historische evolutie van de Europese integratie, de rol en de positie van Belgiê in de Europese Unie en de betekenis van de Europese Unie voor de jeugd van gisteren, vandaag en morgen.
Door de goedkeuring van ons Erasmus +-project “Going to London as a trainee” werd dit ook voor onze leerlingen weer zeer concreet. 5 leerlingen kunnen dit en volgend schooljaar 14 dagen een stage volgen in de grote hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk dankzij de centen van de Europese Unie, waarvoor wij uiteraard zeer dankbaar zijn!
Na de uitleg van de minister konden de 11 Nederlandstalige scholen elk één vraag stellen over de Europese actualiteit. De vluchtelingencrisis en de bestrijding van het terrorisme waren hot topics. Didier Reynders ging uitvoerig in op deze thema’s en probeerde deze zware thematiek toch zo goed mogelijk uit te leggen.
Na de conferentie met de minister konden we het prachtige Egmontpaleis bezoeken. Dagelijks vinden hier grote conferenties plaats en tal van staatshoofden en regeringsleiders uit de hele wereld worden hier eerst ontvangen. Wij hadden geluk want wij waren getuigen van zo’n ontvangst.
Het netwerk Europe Direct was aanwezig met een informatie- en promotiestand. We kregen allemaal een zakje met info over Europa. Na de rondleiding was iedereen wel toe aan een drankje, ons aangeboden in de mooie spiegelgalerij van het Egmontpaleis.
De lunch namen we in de nabijheid van het Place de Luxembourg. Na drie kwartier bezochten we het prachtige Parlementarium om individueel te leren over de geschiedenis van Europa.
Moe maar zeer voldaan keerden we huiswaarts in een bomvolle trein. Het was een dag om nooit meer te vergeten. Foto’s van deze dag vindt u hier.

vrijdag 20 november 2015

onder

 

Home