zaterdag 25 mei 2024

Mirror Mirror - Mode & de Psyche

De leerlingen van 3 M&WW, 4 M&WW en 4 NaWe bezochten de dubbeltentoonstelling ‘MIRROR MIRROR - Mode & de psyche’.

Donderdag 09 februari 2023 bezochten ze het Modemuseum in Antwerpen. Meer achtergrond:

Hoe dagen hedendaagse ontwerpers en kunstenaars schoonheidsidealen uit? Kan kleding ons mentaal beschermen en kracht geven? De MoMu-tentoonstelling stelt onze persoonlijke beleving van het lichaam centraal. In een onverwachte dialoog tussen kunstinstallaties en avant-garde mode worden thema’s belicht als bodydysmorphia, de gelaagde betekenis en geschiedenis van menselijke replica’s zoals popjes en mannequinpoppen en de symbiose tussen kunst, mode en technologie in de vorm van cyborgs en avatars.

Soms ontspruiten kleding en stijl niet uit het hoofd van een bekende ontwerper, maar ontstaan ze in isolatie, in een psychiatrisch ziekenhuis of in de beslotenheid van een huiskamer. Ze kunnen een boodschap verspreiden of diepe verlangens waarmaken, maar gaan ook in dialoog met de modewereld. Museum Dr. Guislain brengt uitzonderlijke kunstenaars bij elkaar die elk op hun eigen manier kleding of textiel gebruiken om zichzelf een plaats in de wereld te geven. Hun creaties worden verborgen of slechts aan enkelingen getoond, maar ook met trots gedragen op de catwalk van de straat.


Donderdag 16 februari 2023 bezochten ze het museum Dr. Guislain in Gent. Meer achtergrond:

Museum Dr. Guislain is gewijd aan de geschiedenis van de psychiatrie en aan kunst en waanzin. In de gebouwen van de eerste Belgische psychiatrische instelling presenteert het museum tentoonstellingen over de grens tussen normaal en abnormaal.

De vaste presentatie van Museum Dr. Guislain en een wandeling doorheen het lieu de mémoire bieden je een unieke blik op de geschiedenis van de psychiatrie en gezondheidszorg. Daarbij is er steeds aandacht voor actuele discussies over het onderwerp. De tentoonstellingen en activiteiten onderzoeken namelijk de grens tussen normaal en abnormaal en hoe we daar als maatschappij mee omgaan. Actuele thema’s over geestelijke gezondheid en kunst komen op veelzijdige wijze aan bod. Binnen dit kader wordt ook de link tussen kunst en waanzin gepresenteerd, voornamelijk aan de hand van de kunstcollectie die een internationale verzameling outsiderkunst omvat.

figfigfigfigfigfigfigfigfigfig

 

donderdag 16 februari 2023

onder

 

Home