zondag 27 mei 2018

Herdenking bombardement op onze campus

Op 17 november 1944 sloeg om 11.17 u een V-2 bom in op onze school. 30 zusters van de Zusters Annonciaden van onze campus werden hierdoor gedood. De 12 zusters die de aanslag overleefden, waren in diepe rouw. Hun verdriet over het verlies van hun 30 medezusters was immens.
Vandaag herdachten wij deze verschrikkelijke gebeurtenis. Afgevaardigden van het gemeentebestuur legden een krans aan het herdenkingsmonument.  Alle leerlingen van de school legden een bloem bij het beeld.
We zijn op deze dag ook dankbaar, dankbaar omdat de zusters de moed vonden om de school weer op te bouwen met behulp van de inwoners van Berchem. Zonder hen was er hier geen school meer, geen onderwijs voor leerlingen.
Onze directeur, Jan Claus, omschreef het als volgt

Beste Zusters Annonciaden, leerkrachten en leerlingen

Dit jaar herdenken we in heel de wereld het begin van de eerste wereldoorlog .  De leerlingen van de eerste graad hebben hierrond al veel gewerkt en zijn ook naar de plaats geweest waar deze oorlog zich in ons land heeft afgespeeld. De leerlingen van de derde graad doen dit binnen twee weken, de leerlingen van het derde en vierde jaar herdenken deze gebeurtenis in de loop van het derde trimester. Tijdens deze oorlog vielen miljoenen slachtoffers zowel soldaten maar ook onschuldige burgers: vaders, moeders, kinderen. Het leed was onvoorstelbaar. Toen deze oorlog voorbij was riep men dat dit nooit meer mocht gebeuren, maar amper 30 jaar later brak er opnieuw een wereldoorlog uit die nog gruwelijker en ingrijpender was, nog meer verwoestingen aanbracht en nog veel meer slachtoffers maakte. Op het einde van die oorlog, op 17 november 1944, trof het noodlot deze plek, onze school. Dit is vandaag op dit moment 70 jaar geleden. Daarom staan wij hier. Van het ene moment op het andere werd de school totaal verwoest door de inslag van een V-bom, een vliegende bom die door de vijandelijke troepen was afgeschoten. De aarde daverde,  gebouwen en klaslokalen stortten in, brand brak uit. Dertig zusters vonden de dood. ?s Morgens zaten ze nog met 41 aan tafel, om precies 11.17 u waren er amper 11 zusters over. Zuster Stanislas hier aanwezig, was ??n van de overlevenden, zij heeft het allemaal meegemaakt. Vijftien minuten voor de inslag hadden de zusters alle leerlingen, zo oud als jullie, naar huis gestuurd uit veiligheidsoverwegingen. De gevolgen hadden anders nog vreselijker geweest. Door hun tranen heen en in hun groot verdriet hebben de zusters ons een les gegeven van moed en waardigheid. Met veel wilskracht en daadkracht zijn zij opgestaan om te werken en te leven voor vrede en vriendschap en hebben zij samen met de bewoners van Berchem de school heropgebouwd.
Beste leerlingen, de slachtoffers van dit verschrikkelijke bombardement, maar ook alle slachtoffers die tijdens de oorlog gevallen zijn, mogen wij nooit vergeten en moeten we steeds in onze gedachten houden. Ook vandaag nog verbrijzelt oorlog mensenlevens. Vaders, moeders, kinderen lijden en of worden van elkaar gescheiden. Wij moeten deze slachtoffers blijven herdenken zoals vandaag door hier samen te komen, maar wij kunnen hen ook herdenken en eren door onze inzet voor een vrije, vreedzame en rechtvaardige samenleving. Een samenleving die begint in onze stad, in onze straat, in ons huis, in onze klas. Jullie jongeren, afkomstig vanuit heel de wereld, moeten de fakkel hoog houden en samen front vormen en meebouwen aan een betere wereld van gerechtigheid en vrede. Het is de verantwoordelijkheid van ons allemaal.

De zusters gaven iedereen een herdenkingsprentje:
.

Foto’s van deze herdenking vindt u als u klikt op deze knop.

maandag 17 november 2014

BSOHome

onder

 

Home