donderdag 21 februari 2019

Going to London as a trainee

5 leerlingen van 6 Office/Retail trokken van 28 februari tot 12 maart op buitenlandse stage in Londen.

Op campus St. Willebrord doen de leerkrachten hun best om zoveel mogelijk de nodige vaktechnische competenties door te geven en die persoonlijke vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om succesvol te worden in hun toekomstige job. Antwerpen is een metropool met veel werkgelegenheid. Onze studenten moeten des te meer een kans maken op de arbeidsmarkt en wij doen al het mogelijke om hen die kansen ook te bieden.
Zowel in de richtingen Office als in Mode- en Presentatietechnieken krijgen de leerlingen verkooptraining. Ze doen werkervaring op tijdens werkplekleren en stages in bedrijven en winkels. In de richting Office studeren de leerlingen voor kantoormedewerker en/of verkoper.  Ze leren verschillende administratieve competenties, boekhouden en ICT-vaardigheden. De talen zijn belangrijk. De focus ligt vooral op het zich mondeling uit de slag kunnen trekken in alledaagse situaties en op hun toekomstige werk.
Stages zijn bedoeld om de theorie in de praktijk te kunnen toepassen. Dit jaar werden voor het eerst blokstages georganiseerd. 2 weken draaiden onze leerlingen mee op hun stagebedrijf om zo alle aspecten van het werk te kunnen ervaren. Onze campus St. Willebrord koos ervoor om deze organisatievorm aan te vullen met taalstages en stages over de taalgrens, in een ander taalgebied, in het buitenland (link met Europese projecten (Comenius), uitwisseling tussen scholen (eTwinning, enz.) Dankzij het Erasmus + -programma van de Europese commissie konden wij dit jaar een buitenlandse stage in Londen realiseren.
Daardoor doet een leerling iets concreets met een vreemde taal, in dit geval het Engels, om te kunnen communiceren, om in interactie te kunnen treden met anderstaligen.
Op 28 februari vertrokken we richting Harrow-on-the-Hill met de Eurostar. We werden afgehaald in St. Pancras door een busje van ADC College, onze partnerschool. De leerlingen werden door hun gastouders opgehaald. ’s Anderendaags vertelde Monique Vroegop belangrijke weetjes over het leven en werken in Londen. Na de middag vergezelden 2 leerkrachten (Engels en Stage) de leerlingen op hun eerste kennismaking met het stagebedrijf. Op dinsdag, 1 maart begon dan het echte werk.
The British Heart Foundation heeft een aantal middelen om hun onderzoek naar hartproblemen te financieren. In hun winkels kunnen mensen goederen doneren die ze niet meer nodig hebben. BHF-shops gaan die goederen klaarmaken om te herbruiken. De opbrengst gaat dan naar het hartonderzoek. Dino Earnest Jonsan, Gürsel Gökçe en Tugay Gökçe werken voor deze shops. Ze maakten de goederen verkoopklaar en draaiden mee in de winkel.
The Outreach & Home library wordt gefinancierd door de overheid. Door een groot aantal vrijwilligers kunnen zij leesboeken brengen naar mensen die minder mobiel zijn of ze organiseren workshops voor volwassen en jongeren vanaf de kleutertijd. Elk kind moet de mogelijkheid krijgen om te kunnen lezen, om in aanraking te komen met verhalen. Volwassen mogen in de bibliotheek gratis gebruik komen maken van computers. Ze kunnen boeken ontlenen en de krant komen lezen. Regelmatige tentoonstellingen brengen deze mensen ook in contact met cultuur. Mensen die zich hier actief inzetten, zijn dus ook een sociaal geëngageerd. Pieter Vandenhoudt en Wadih Maddah werkten voor deze organisatie. Het was hun taak om boeken verzendklaar te maken, boeken te labelen en te sorteren. Ze mochten zelfs assisteren bij een workshop.
Overdag waren onze jongens aan het werk maar ’s avonds waren ze vrij. Om de 2 dagen moesten ze een videodagboek posten op Google Drive. Zo bleven de leerkrachten op de hoogte. In het weekend hadden ze tijd om Londen te ontdekken, zelfs per fiets op een georganiseerde fietstocht onder begeleiding van een gids.
De laatste 3 dagen kwamen de stageleerkracht en leerkracht Engels op bezoek om hun prestaties te evalueren. Ze waren zéér tevreden met zoveel lovende commentaren. Na de eindevaluatie kregen de jongens een officieel certificaat van ADC, referentiebrieven van de stageplaatsen voor hun cv’s en een Europass mobiliteitspas.  Deze indrukwekkende bewijzen vergroten hopelijk hun kansen op de arbeidsmarkt!
Onze jongens leerden dus niet enkel de vaktechnische competenties. De voertaal was Engels in hun gastgezin en op het werk, in de winkels waar ze hun lunch gingen kopen of cadeaus voor het thuisfront. Dat ze zelfredzaam zijn, hebben ze nu wel degelijk bewezen.
Door hun sociaal werk hebben ze zich kunnen inleven in bepaalde situaties en hebben ze absoluut hun burgerzin ontwikkeld. Ze leerden samenwerken met verschillende mensen om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Ze waren verantwoordelijk voor hun eigen handelen, in relaties met anderen en in deze Britse samenleving.
Soms hadden ze last van heimwee maar door hun doorzettingsvermogen hielden ze vol. In de verschillende situaties de afgelopen 2 weken hebben ze leerkansen kunnen benutten. We kregen veel lof over hun respectvol gedrag.
Uiteraard werd dit gevierd vrijdagavond, 11 maart ‘s avonds op een gezamenlijk etentje waarna we de bruisende stad introkken. De laatste dag bezochten we nog de bekendste bezienswaardigheden onder een stralende zon.
Harry Potter was de oorzaak van heel wat hilariteit op St. Pancras en de trein naar Brussel. In King’s Cross is namelijk Platform 9 waar je kan zien waar Harry Potter door de muur ging naar Hogwarts via de Hogwarts Express. Uiteraard zijn er voor de fans allerlei hebbedingetjes om als souvenirs mee naar huis te nemen zoals de befaamde snoepjes, “Smekkies in Alle Smaken” (Engels: Bertie Bott’s Every Flavour Beans). De smekkies worden in de boekenreeks vrijwel alleen in het eerste deel, “Harry Potter en de Steen der Wijzen”, genoemd. Smekkies kunnen alle smaken hebben die er zijn, zoals “earwax, soap, grass, vomit…” Dat moest uitgetest worden en de vele filmpjes van deze smaakproeven spreken boekdelen.
Moe maar voldaan keerden we huiswaarts, om terug Belgisch ontbijt en andere lekkere maaltijden te verorberen. Ongetwijfeld zullen heel wat verhalen en foto’s opduiken van deze fantastische onvergetelijke ervaring.
Met deze foto’s bent u alvast een beetje mee:
- Vertrek naar Londen https://goo.gl/photos/sSyxez2Zfcb5x3xR6
- ADC college https://goo.gl/photos/sGDWymwAU41XCLM98
- Stageplaatsen https://goo.gl/photos/qq21GtwVj5D33Qt79
- Stadswandelingen by day & night https://goo.gl/photos/nMoEWhC8ixSjDgMn8
- Fietstocht https://goo.gl/photos/GKDU7xuLnRt9xJgo8
- Terugkeer naar Berchem https://goo.gl/photos/PxsHUGi8jRAozmQv7
Volgend jaar keren we weer en hopelijk is dit een extra motivatie om zich ten volle in te spannen voor ADC, VKC en Engels! It’s a great experience!

dinsdag 15 maart 2016

onder

 

Home