vrijdag 29 maart 2024

‘Geschiedenisuitstap’ in Antwerpen met 4 ASO

“Ik heb de geschiedenis aangeraakt,” zei Harneet. Dit vat de uitstap naar Antwerpen die 4 ASO op 16 mei 2019 maakte, mooi samen.

’s Ochtends wandelden we vanaf de prachtige barokkerk St.-Carolus Borromeus naar het museum Plantin-Moretus. Het huis en atelier van Christoffel Plantijn op de Vrijdagmarkt, herbergde maar liefst 9 generaties drukkers. In 1570 was dit de grootste drukkerij ter wereld, met 16 drukpersen en meer dan 50 mensen in dienst. Vandaag is het woonhuis en atelier van Plantijn het enige museum ter wereld dat ook Unesco-Werelderfgoed is. We leerden heel wat bij over hoe mensen in de 16de en 17de eeuw leefden, woonden en werkten in onze stad. Het kleine bed in de slaapkamer van Balthasar Moretus sprak tot de verbeelding… Waren de mensen in de Nieuwe Tijd écht zo klein? Of had het iets maken met bijgeloof en gepekelde vis?

Een wandeling langs een échte archeologische site op het Vleminckveld, bracht ons naar de Lange Gasthuisstraat.  Hier bezochten we Mayer van den Bergh, een kleiner en minder bekend museum, waar we kennis maakten met de privécollectie van Fritz Mayer van den Bergh. Het museum opende in 1904. Gebouwd in gotische stijl, is deze kopie van een 16de eeuwse patriciërswoning een ode aan de gouden eeuw van Antwerpen. Fritz Mayer van den Bergh ontdekte als eerste het werk van Pieter Breugel de oudere. We bestudeerden zijn topstuk “Dulle Griet”. Koekenpannen, eieren, wandelende vissen en lepels op onverwachtse plekken… de leerlingen gaven hun ogen de kost! Ook de kamer met chinoiserieën beviel.

Van beeldenstorm, contrareformatie, barok, naar boekdrukkunst, ontdekkingsreizen en wereldkaarten, wetenschappelijke ontdekkingen en kunst in de Nieuwe Tijd… al wandelend viel de leerstof van het voorbije schooljaar als puzzelstukjes in elkaar.

figfigfigfig

 

donderdag 16 mei 2019

onder

 

Home