woensdag 23 mei 2018

Comeniusproject “E-motion, the way to work together in Europe” - 2de mobiliteit in Belgi

Tijdens de 2de mobiliteit van het comeniusproject van campus Willebrord ontvingen wij, samen met het Vrij Technisch Instituut van Zandhoven, de buitenlandse scholen. Het werd een heel druk programma met het bezoek aan de 2 Belgische partnerscholen ?n ook nog werken aan het project. Gelukkig verliep alles vlot en blijkbaar hebben we toch wel wat “emoties” op gang gebracht… Onze E’s scoorden hoog, tot grote tevredenheid van allen.

https://plus.google.com/photos/101529935753067778719/albums/5854175408831031009?authkey=CJ6Nyfj40tHYywE#photos/101529935753067778719/albums/5854175408831031009?authkey=CJ6Nyfj40tHYywEEen kennismaking met het team van Tiller Upper Secondary School uit Noorwegen hadden we al gehad in Trondheim in oktober. .
Liepajas Valsts Tehnicums kwam met een andere delegatie en 3 leerkrachten. .
Ook de Bundeshandelsschule und Bundeshandelsakademie Hallein bracht andere leerlingen en 2 leerkrachten mee.

De 2de mobiliteit begon op zondag met de aankomst van de verschillende partnerscholen. Zowel de Noren als de Oostenrijkers hadden vertraging. Na het inchecken in de jeugdherberg Pulcinella in Antwerpen, gingen we samen met het Oostenrijks en het Lets team lekker eten in Da Giovanni te Antwerpen. De zeer gezellige en flexibele ober maakte van onze maaltijd een echte show en de sfeer zat er al meteen in. Beelden hiervan kan u vinden op deze link.

Maandag, 25 februari begon dan het echte werk. De scholen werden afgehaald aan de jeugdherberg door Muharrem, leerling van 5 kantoor, Annelies Ceuppens, stagiaire en mezelf waarna we in blok naar campus Willebrord trokken. Daar ontvingen andere leerlingen van 5 kantoor hun gasten. Na verwelkoming door onze directeur Jan Claus werden de 57 studenten en 13 leerkrachten in internationale groepjes verdeeld. Per groepje gingen ze een klas van onze campus bezoeken. Onze leerlingen stelden zichzelf voor en dat deden ook de buitenlandse gasten. Uiteraard bracht dat boeiende vragen naar voren van zowel de gasten als de gastheren en -dames… Foto’s van deze kennismaking vindt u hier.

Na deze interessante kennismaking met de school gingen we lunchen in de jeugdherberg. Om 13.00 u gidsten leerlingen van 5 en 6 kantoor, samen met de leerlingen van het Vrij Technisch Instituut Zandhoven - de andere Belgische partnerschool -
de buitenlandse gasten naar enkele opmerkelijke plaatsen in Antwerpen. Het was een intensieve voorbereiding maar het loonde de moeite! Alhoewel het berekoud was, waren ze diep onder de indruk. Een wandeling van 2 uur is nauwelijks voldoende om alle leuke plekjes te bezoeken. De meesten willen natuurlijk terugkomen als het mooi weer is!  Foto’s van deze frisse wandeling vindt u hier.
Om half 4 werden we, dankzij onze directeur Jan Claus, plechtig ontvangen op het Schoon Verdiep van het Stadhuis van Antwerpen. De burgemeester, Bart De Wever, verwelkomde iedereen in hun eigen taal en wenste ons heel veel succes met dit project rond ondernemersschap. Uiteraard wou iedereen op de foto in dit indrukwekkend decor. Foto’s van dit hoogtepunt vindt u hier.

Na dit bezoek was iedereen even vrij. We wilden echt graag dat onze buitenlandse vrienden kennismaakten met typische Belgische gerechten. Om 18.00 u bakte een rijdende frituur Belgische frietjes op campus Heilige Familie. Speciaal voor onze moslimstudenten en -leerkrachten bakten de eigenaars halalfrietjes met halalcurryworsten. Zoals de beleefdheid vereist, waren daarna onze gasten aan de beurt zodat wij, als laatsten, scheurden van de honger! Gelukkig kon iedereen eten zoveel hij/zij op kon. Foto’s van alle diners vindt u hier. Ook de directeur van campus Heilige Familie maakte kennis met onze internationale vrienden. Door zijn jarenlang verblijf in Duitsland verraste hij onze Oostenrijkse collega, Elke Austerhuber, met een vlotte Duitse babbel.

Tijdens dit project kwamen er boeiende sprekers. Zo was er op maandag, Koen van den Brandt, bedrijfscoach van Atlas, die ons een les ‘sales techniques’ gaf. Op dinsdagmorgen gaf Stefan De Laere, international business development manager van Flex Power Tools ons interessante tips i.v.m. marketing en productontwikkeling. Na Stefan kwam Piet De Lombaerde van de KDG-hogeschool, afdeling marketing, hun project voorstellen: de chocolate pass. Daarna gingen de leerlingen ?cht market research doen over het product chocolade… Dat dit een succes was, valt niet te verwonderen! Foto’s van de sprekers vindt u hier
Dinsdag, 26 februari aten we in ‘t Karveel, in decor van een middeleeuws schip. De scheepskok serveerde ons een voorgerecht, halal kippenfilet en zalm, ribbetjes en varkenshaasje. Na het diner stelden de internationale groepjes hun resultaten van de market research voor. Beelden daarvan staan in de map diners.

Woensdag, 27 februari bezochten we het Europees Parlement. We werden ontvangen door de Griekse heer Vassilios Kanaras, die ons heel passioneel de algemene activiteiten van de Europese Unie, de belangrijkse instellingen ?n de specifieke rol en organisatie van het Europees Parlement uitlegde. Alhoewel deze heer enorm zijn best heeft gedaan, hadden we toch liever een kijkje in het gebouw gehad maar door werken aan de zaal was dit niet mogelijk. Na 2 uur was het tijd om onze benen te strekken met een wandeling door de Europese wijk naar het centrum van de stad. De studenten konden in hun internationale groepjes zelf voor hun lunch kiezen ?n een ondernemerszoektocht maken rond de Grote Markt. Daarna was er nog even tijd om de knappe St. Goedele Kathedraal te bezoeken waarna we weeral moe maar tevreden huiswaarts keerden. Foto’s van deze uitstap vindt u hier. Vanaf woensdagavond verbleven de studenten bij Belgische gastgezinnen. Heel zenuwachtig maakten ze kennis met hun Belgische mama en/of papa.

Op donderdag, 28 februari was het de beurt aan het team van het Vrij Technisch Instituut Zandhoven om ons te onthalen in hun school.
De directeur, Jan Peeters, verwelkomde ons waarna de in groepjes de school bezochten en kennismaakten met de leerlingen. Foto’s hiervan vindt u hier.  In de namiddag werden we opgesplitst in 2 grote groepen. De ene groep bezocht de firma “All Pack”, een internationaal bedrijf in Lier dat de hoogste verpakkingsservice voorziet voor hun klanten. De andere groep bezocht de grote producent van bussen en commerci?le voertuigen, Van Hool in Koningshooikt.  Foto’s van dit bezoek vindt u hier. We sloten de dag af met een kort bezoekje aan het pittoreske, gezellige stadje Lier. Ook hiervan kan je nog enkele foto’s terugvinden op dezelfde link.

Vrijdagmorgen hadden we 2 grote werksessies. De studenten stelden hun mini-onderneming aan elkaar voor en beoordeelden elkaar op presentatie en marketing. Daarna kwamen er 2 leerkrachten, ambassadeurs van E-Twinning, een korte workshop geven. Ons project vind je ook terug op E-Twinning.net. Dit platform biedt een veilige omgeving, een twinspace, om alle informatie van ons project op te plaatsen. Zo vindt elke partner gemakkelijk alle gegevens en documenten, ook de studenten die een joint-venture hebben gemaakt.
Een Belgisch middagmaal aten we in het grote gebouw recht tegenover de school, Hooidonk. Domein Hooidonk is een centrum voor tijdelijk residentieel verblijf met zorg. De oudjes die er tijdelijk verbleven, vonden al die jonge mensen in hun home wel heel leuk. Na dit middagmaal was er tijd voor een klein uurtje internationale sportactiviteiten. Die kan je hier nog eens bewonderen.
Daarna wandelden we naar de grote windmolen in Pulderbos. We werden weer in 2 grote groepen verdeeld om deze molen te bezoeken. De molenaar deed de uitleg. De windmolen van Pulderbos werd opgericht door Petrus Meeussen in 1840 en in gebruik genomen in 1843. Op 6 februari 1987 werd de molen aangekocht door de gemeente Zandhoven om hem volledig te restaureren en maalvaardig te maken. De volledig gerestaureerde molen werd feestelijk ingehuldigd op 18 november 1995 en maalt sindsdien regelmatig. Zoals je kan zien op de foto’s waren de studenten zeer verwonderd, zelfs de Belgische, die nog nooit zo’n molen, een stukje oude ambacht uit de Kempen, van binnen hadden gezien, .

Met het busje van Zandhoven werden we daarna naar het stadhuis gereden waar wij en de gastgezinnen werden ontvangen. De eerste schepen en de secretaris waren zeer fier dat Zandhoven zo’n grote buiten- en binnenlandse delegatie mocht ontvangen. Na de receptie kon iedereen nog een broodje nemen. Deze aangename, plezante ontvangst werd ook weer voor eeuwig vastgelegd in het volgend album.

Deze lange dag werd plechtig afgesloten op het Vrij Technisch Instituut met een party. Woorden zijn hiervoor niet nodig. U kan meegenieten van de zangtalenten en prettige momenten op deze knop.

Time flies when you’re having fun… zo ook eindigde deze 2de mobiliteit met traantjes, dikke knuffels en kussen en grote beloften voor een spoedig weerzien. Foto’s van het uitwuiven op het station in Lier, kan je hier zien. Iedereen wil natuurlijk mee naar Letland volgend schooljaar zodat de vriendschappen verder gezet kunnen worden maar helaas… tijd in Letland voor nieuwe kennismakingen, nieuwe mini’s, nieuwe joint-ventures… Toch belet ons dit niet om verder te skypen, te mailen en wie weet, nog bezoekjes aan Letland of bezoekjes aan Belgi? want het klikte toch wel bijzonder goed!

zaterdag 02 maart 2013

onder

 

Home