dinsdag 22 mei 2018

Bezoek aan de commandobunker in Wilrijk

Redouane van 5 ASO geeft zijn kijk op een verrassende ontdekking in park Den Brandt in Wilrijk.

Op dinsdag 4 december heb ik in het kader van het seminarie “Geschiedenis van de V-bommen op Antwerpen” een bezoek gebracht aan de commandobunker in park Den Brandt te Wilrijk. Ik heb een rondleiding gekregen van een deskundige, genaamd Pierre Koreman.
Hoewel ik wel enkele keren in dit park ben gaan joggen, was me de commandobunker nog nooit eerder opgevallen en ik denk dat ik niet de enige ben.
Deze bunker is deels teruggebracht in de staat hoe hij zich bevond, nu zo’n 65 jaar geleden, dus in de periode van de tweede wereldoorlog. Er zijn verschillende kamers of ruimtes en elke ruimte heeft haar eigen verhaal. De machinekamer, de kamer van de officier, de slaapkamer, de verluchtingskamer, de waskamer, de kaartenkamer en de opslagkamer. Hier vind je een grote verzameling onderdelen van V1-  en V2- bommen. Er zijn echter ook nog ruimtes waarvan nog steeds niet bekend is waarvoor ze dienden: voor de opslag van bierbakken ...  ?
Het museum is redelijk krap, maar toch kun je er makkelijk twee uur uitleg krijgen terwijl je naar onderdelen van V-bommen, foto’s, kaarten, posters, oude radio’s, telefoons en nog veel meer zit te kijken.
Ik ben nog steeds heel erg verbaasd over het feit dat oude telefoons uit de tweede wereldoorlog nu nog gebruikt worden in het Belgisch leger omdat ze niet stuk te krijgen zijn.

In het algemeen was het een zeer leerrijke en interessante rondleiding, met dank aan Pierre Koreman. Ik heb er zeker en vast van genoten!

Redouane, 5 ASO

zaterdag 05 januari 2013

onder

 

Home