zaterdag 24 februari 2018

Back to school en Union suspecte

(Tekstfragment)
Vraag een moslim: wie zijt gij?
En hij zal vol trots zeggen: Mohammed een moslim.
Vraag een jood: wie zijt gij?
En hij zal zeggen: Mosche Schnitzel en wat hebt gij tegen joden?
Vraag een christen: wie zijt gij?
En hij zal zeggen: ik ben de Jos en mijn hobby?s zijn fietsen, kaarten en koken.

Het theatergezelschap Union Suspecte palmde op 16,17 en 18 november onze school in als locatie voor haar theaterstuk ‘Back to school’.

Het publiek werd gevraagd zich aan te melden aan de schoolpoort, waar het wachtte op het eerste belsignaal.  Daarna werden de mensen in drie groepen verdeeld en naar de klas gebracht waar ze elk op hun beurt worden geconfronteerd met drie extremistische godsdienstleerkrachten die hun wereldbeeld verdedigen via het Jodendom, het Katholicisme en de Islam. Het was aan het publiek om uit te maken wat hier waarheid of leugen is. Een avond terug op de schoolbanken om te leren hoe politiek en godsdienst een samenwerkingsverband aangaan om ons uit elkaar drijven.

Het collectief Union Suspecte is uniek door zijn tweetaligheid, uniek door zijn samenstelling van mensen met diverse culturele en religieuze achtergronden. Ze benaderen interculturaliteit, stedelijkheid en identiteit niet als onderwerp, maar belichamen ze.
Union Suspecte is een theatergezelschap dat confronteert en ontroert, dat actuele en toekomstige hangijzers onder handen neemt.  Een theater dat een mening durft hebben en zich niet verstopt achter een esthetisch excuus.

Productie: Union Suspecte & cc Berchem
Regie: Ruud Gielens
Tekst: Chris Van Camp, Joost Vandecasteele & Union Suspecte
Spel: Haider Al Timimi, Zouzou Ben Chikha, Mourade Zeguendi
Dramaturgie: Bart Capelle

zaterdag 20 november 2010

onder

 

Home