zaterdag 8 augustus 2020

3de jaar ASO en TSO op uitstap

Vrijdag 07 oktober 2016 uitstap met de leerlingen van het derde jaar ASO en TSO naar het Tibetaans Instituut te Schoten.

Op vrijdagmorgen 07 oktober 2016 werden we vriendelijk ontvangen op de binnenkoer van het Tibetaans Instituut door Manu (een boeddhist), die ons initieerde in de boeddhistische levensfilosofie. De leer van Siddhartha Gautama Boeddha werd ons uitgelegd a.d.h.v. het Dharmawiel dat op de tempel stond. Nadat de Boeddha de verlichting had bereikt, gaf hij in een hertenpark zijn eerste onderricht, dat ging over de Vier Edele Waarheden. Zij vormen het fundament voor het boeddhisme.
Alvorens het magnifiek gedecoreerde tempelgebouw te betreden, kregen we uitleg over de stoepa die in de tuin stond. Het Sanskriet woord stoepa betekent heuvel, ophoging en is een torengebouwtje dat als vredesmonument dient.  Bezoekers hadden verder in de tuin de boodschap van vrede en geluk op briefjes achter gelaten, een mooie gedachte op kleurige papiertjes!
Het interieur van de tempel was prettig om naar te kijken en met een ongeziene kleurigheid versierd. De gids beantwoordde onze vragen en leerde ons in welke houding we ons lichaam en handen moeten positioneren voor een goede meditatie. Na de gong werd het stil, we kregen de kans om ons mentaal te verdiepen in de kracht van de stilte.
Een boeiende studievoormiddag die tal van jongeren kon inspireren en fascineren! Dit bezoek was leerrijk en de moeite waard.     
R. Cuypers (leerkracht godsdienst)

figfigfigfigfig

vrijdag 07 oktober 2016

onder

 

Home