zondag 27 mei 2018

1ste reis van het Comeniusteam naar Trondheim in Noorwegen

5 kantoor vertrok samen met Dhr. Jan Claus, Mw. Sandra Goyvaerts (leerkracht logistiek) en Mw. Tine De Cnodder (leerkracht seminarie) voor het Comeniusproject E-motion, the way to work together in Europe naar Trondheim in Noorwegen.

Het was de eerste mobititeit in dit project. Het grote thema van dit project is “Ondernemen in Europa”. Alle deelnemende scholen hebben mini-ondernemingen. Deze mini-ondernemingen gaan elkaar leren kennen en met elkaar samenwerken. Sommigen wisselen producten uit, sommigen maken samen een nieuw product, anderen wisselen ervaringen uit. Allemaal gaan ze marktstudies doen. Van alle workshops en presentaties moeten nog artikels gemaakt worden.
Het was dus een zeer intensieve week.
We vertrokken op zaterdag, 20 oktober, al heel vroeg met een bus naar Schiphol. We landden in Trondheim rond 11.40 u. Vandaar trokken we weer met de bus naar de stad. Het P-hotel Brattora was een vrij nieuw, modern hotel, heel gezellig, heel kunstzinnig. Jammer genoeg was het ontbijt niet zo denderend. Foto’s van ons vertrek en aankomst vindt u hier.

Trondheim (spreek uit als Tronheim) is de hoofdstad van de Noorse provincie Sor-Trondelag, de derde grootste stad van Noorwegen. Het is gelegen aan de Trondheimfjord en het heeft een grote haven. Bekende bouwwerken zijn de Nidaroskathedraal, het fort Kristiansten, Munkholmen (een vakantie-eiland met een verleden als gevangenis, fort en klooster), de technisch-natuurwetenschappelijke universiteit van Noorwegen, Stiftsgarden (de koninklijke residentie in Trondheim), Sverresborg (het middeleeuwse kasteel van koning Sverre en nu een openluchtmuseum), Tyholttarnet (de radio- en tv-toren met een ronddraaiend restaurant) en het standbeeld van Olav Tryggvason, op een obilisk op het marktplein van Trondheim. Een kleine impressie van Trondheim want de tijd was te kort vindt u hier.

Op zondag, 21 oktober begonnen we aan het ontbijt, dat dus niet zo lekker was, jammer genoeg. We besloten om samen met het Vrij Technisch Instituut te Zandhoven, onze andere Belgische partner, een wandeling te maken langs de mooie plekjes van Trondheim. Het werd een fikse wandeling bergopwaarts naar het museum Sverresborg. Je kan het vergelijken met Bokrijk in Belgi?, alleen is Bokrijk op een zondag heel druk en hier was het heel rustig. Toch hebben we ons daar goed geamuseerd want we kregen een workshop “dans en ritme” van een 80-jarige Noor. Bovenaan de berg hadden we een prachtig uitzicht op de fjord. In de stad gingen we gezellig eten in een Egon-restaurant. Iedereen had grote honger door het mager ontbijt en de kleine lunch in de cafetaria van het museum. Onze eerste verbroedering was een feit.
Terug aangekomen aan het hotel, zaten de Letse, Noorse en Oostenrijkse delegatie ons al op te wachten. De leerlingen en leerkrachten werden voorgesteld aan elkaar en dan werden de groepjes ingedeeld. Foto’s van deze zondag vindt u hier.

‘s Maandags kwamen de Noorse leerlingen en leerkrachten naar het hotel. Vandaaruit vertrokken de internationale groepjes leerlingen voor een rondleiding door Trondheim. De Noorse leerlingen gaven uitleg over de bekende plaatsen en gebouwen van de stad. Niet bij elk groepje werd dat correct gedaan, jammer genoeg. Onze leerlingen zijn nu in ieder geval vastberaden om dat beter te doen in Antwerpen. De leerkrachten kregen dezelfde uitleg van de 2 Noorse leerkrachten, Jomar en Andrea. Na deze rondleiding namen leerkrachten en leerlingen de bus naar de Tiller Upper Secondary School. Foto’s van deze tours vindt u hier.

Van maandag tot woensdag werden er verschillende workshops en presentaties gegeven door leerlingen en sprekers. De leerlingen stelden hun land, school en mini voor. Onze school had hiervoor een filmpje gemaakt. Dat kan later nog op deze website bewonderd worden. 5 kantoor heeft dat voortreffelijk gedaan. Voor de eerste keer spreken voor een groot publiek en dan nog in de voertaal Engels… ja, knap werk! Ik hoop alvast dat jullie nu nog meer moeite gaan doen tijdens de Engelse les! Talen zijn de toekomst. Wees fier dat je vlot Nederlands, Frans, Engels en je eigen moedertaal spreekt! Daar kom je al heel ver mee in Europa!  Foto’s van de presentaties vindt u hier. De foto’s van de workshops vindt u op deze link.

De 2 grote doelstellingen van een Comeniusproject zijn:
- bij jongeren en onderwijspersoneel de kennis en het begrip ontwikkelen over de culturele en taalkundige diversiteit in Europa en de waarde daarvan
- jongeren de basisvaardigheden en ?competenties helpen bijbrengen die nodig zijn voor persoonlijke ontwikkeling, toekomstige tewerkstelling en actief Europees burgerschap
Een specifieke doelstelling daarvan is het leren van vreemde talen bevorderen. De voertaal van het project was Engels. Gedurende de hele reis werden de leerlingen in verschillende groepjes ingedeeld en kregen ze verschillende activiteiten opgelegd. We hoopten dat het zou klikken in deze internationale groep en we denken dat we daarin geslaagd zijn. Naast het werk was er ook de ontspanning. Ook in hun vrije tijd konden de leerlingen elkaar beter leren kennen en babbelen over hun eigen interesses in het Engels. Dat dat nog leuker was dan schoolse activeiten kan u zien op de foto’s. Ik heb ze ingedeeld in 2 delen: Meals and socializing en Quiz and party.
Meals and socialising vindt u hier. De uitleg staat in de map.
We sloten af op woensdagavond met een party. We begonnen weer met een avondmaal klaargemaakt door de mini-onderneming UngiSelskap UB, dan een bedanking van alle scholen aan de Tiller Upper Secondary School, een quiz en de party. Die kwam wat traag op gang maar een openingsspelletje bracht de fun in het gezelschap en we waren vertrokken voor een avond vol plezier. Bewijzen vindt u hier.

Wat vloog de week snel! De leerlingen hebben toch wel het lekkere eten van thuis gemist. Sommige wilden naar huis, sommigen hoopten stiekem dat de sneeuw voor problemen zou zorgen zodat we nog wat langer konden blijven. Aan alle mooie liedjes komt een einde, ook aan ons verblijf in Trondheim. Dank aan de Europese Commissie waardoor we deze reis konden organiseren.
Foto’s van ons vertrek naar Belgi? vindt u hier.hier

We vliegen al direct in de voorbereiding voor dit internationale bezoek aan onze school in februari. We kijken er enorm naar uit en ik weet nu al, onze leerlingen gaan zichzelf weer eens overtreffen en zichzelf en ons geweldig fier maken!

zaterdag 27 oktober 2012

onder

 

Home